Porin Kylterit

Opiskelijaelämää Porissa

PorKyssä järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia etenkin juuri sinulle, uusi opiskelija. Tekemistä riittää siis koko ajan!

Tapahtumien takana toimii PorKyn hallituksen lisäksi meidän aktiivisista opiskelijoistamme kootut tiimit. Haluamme luoda ikimuistoisia hetkiä läpi koko opiskeluajan!


Opiskeluaikasi koostuu opiskelun lisäksi hauskanpidosta ja mahdollisesti myös järjestötoiminnasta. Saat opiskeluajastasi huomattavasti enemmän irti lähtiessäsi mukaan toimintaan, sillä osallistumalla saat kallisarvoisia kokemuksia ja kerrytät osaamistasi, sekä laajennat omia verkostojasi. Porin Kylterit ry:n toimintaan voi osallistua monella tapaa ja siihen voi lähteä asteittain mukaan oman kiinnostuksen ja vapaa-ajan puitteissa.

Ota yhteyttä

Opiskelijatapahtumia

Aloitusviikko

Opiskeluvuotesi lähtee käyntiin orientaatio- eli aloitusviikolla. Tämän viikon

aikana tulet tutustumaan kauppakorkeakouluun, yliopisto-opiskeluun ja toisiin

opiskelijoihin. Päivällä yliopistokeskuksella on tärkeitä infotilaisuuksia, jotka auttavat

sinua hahmottamaan yliopistomaailmaa paremmin aina opiskelusta kurssivalintoihin

asti. PorKy järjestää illalla vapaampaa ohjelmaa, jossa pääset tutustumaan paremmin muihin vuosikurssilaisiisi ja pitämään yhdessä hauskaa. Aloitusviikko on ainutlaatuinen tapahtuma, jonka aikana koet paljon uutta. Saat yksityiskohtaista ja todella hyödyllistä tietoa opiskeluihin liittyen ja iltaohjelman aikana pääset osallistumaan mitä erilaisimpiin haasteisiin ja

tapahtumiin. Tällä viikolla heittäytymiskyky ja rohkeus palkitaan, lähde siis

ennakkoluulottomasti mukaan viikon ohjelmaan!

Amazing Pori race

Fuksien aloitusviikon kruunaa koko viikon odotetuin tapahtuma, Amazing Pori race. Tapahtuma on biletiimin järjestämä ohjelma, missä puput pääsevät kisaamaan joukkueittain toisiaan vastaan. Kisailu suoritetaan rasteilla annetuilla tehtävillä, joissa nopeus ei välttämättä ratkaise. Joukkueen heittäytyminen ja luovuus ovat tärkeässä roolissa, kun lähdetään tavoittelemaan parhaita pisteitä. Kisan päättymisen ja voittaja joukkueen julkaisun jälkeen on vielä hallituksen ja biletiimin perinteinen yllätysohjelmanumero.

Sitsit

Helan går... Sitsit ovat akateeminen pöytäjuhla, joihin kuuluu monenlaisia perinteitä. Sitseillä on aina oma teemansa, jonka mukaan pukeudutaan - haalareita unohtamatta. Toastit, eli toastmasterit, ovat juhlan laulunjohtajat, jotka huolehtivat sitsien ohjelmasta, laulujen laulamisesta sekä juhlijoiden nesteytyksestä. Sääntöjen noudattaminen sitseillä on erityisen tärkeää, sillä sääntöjen rikkomisesta koituu vanhempien opiskelijoiden keskuudessa paljon pelätty punishment... Sitsit tulevat uusille pupuille tutuksi heti kättelyssä, sillä PorKy järjestää alkusyksystä harkkasitsit, joissa opetellaan sitsien salat vanhempien opiskelijoiden johdolla. Harkkasitsien lisäksi PorKy järjestää syksyllä sekä keväällä NESU-sitsit, joille ovat tervetulleita sitsailijat myös muista NESU-kaupungeista. Mikäli kipinä sitsailuun syttyy, voit myös itse lähteä ulkkariksi sitsaamaan toiseen NESU-kaupunkiin! Sitseillä mitä vaan voi tapahtua, joten SKÅL!!

Yrjönkadun Appro

Yrjönkadun Appro on syksyllä järjestettävä Satakunnan suurin poikkitieteellinen opiskelijatapahtuma, joka kerää vuosittain yli tuhat opiskelijaa ympäri Satakuntaa sekä lähikuntia viettämään viihteen täyteistä päivää. Tapahtuman kulkuun kuuluu toritapahtuma, approkierros sekä tietysti juhliminen yön pikkutunneille asti jatkoilla. Unohtamatta liveartisteja, hauskoja aktiviteetteja sekä huikeaa Satakuntalaista yhteishenkeä. Yrjönkadun Approilla pääset rentoon ja hauskaan ilmapiirin olemaan täysin oma itsesi ja pitämään hauskaa vastapainona kiireiselle akateemiselle elämälle. Tervetuloa Suomen sikamaisimpaan opiskelijatapahtumaan!

PorKy Gala

Syksyn edetessä kohti talvea, on aika pukeutua parhaisiin ja suunnata kohti biletiimin järjestämää hulppeaa glamourin täytteistä tapahtumaa. PorKy Galan aikana päästään kuulemaan puheita, palkitsemaan vuoden aikana ansioituneita porkyläisiä sekä, tottakai, nauttimaan ruuasta ja juomasta hyvässä seurassa.

Kylterien SM-Golf

Kylterien SM-Golf teki ensiesiintymisensä vuonna 2023 ja keräsi heti valtavan suosion opiskelijoiden keskuudessa. Tämä vuosittainen tapahtuma kokoaa yhteen liike-elämän tulevaisuuden huiput mittelöimään taitojaan golfkentän viheriöillä ja verkostoitumaan rennossa ilmapiirissä. Ensimmäisen tapahtuman menestys osoitti, että kyseessä on kysytty ja odotettu vuosittainen kokoontuminen, ja opiskelijat ympäri maata innostuivat osallistumaan. Näin ollen kylterien SM-golfturnaus on vakiinnuttanut paikkansa opiskelijoiden kalenterissa, ja odotukset tuleville turnauksille ovat korkealla.

Sillis

Rakkaan ainejärjestömme vuosijuhlien jälkeisenä päivänä pidetään silliaamiainen, joka tunnetaan tuttavammin silliksenä. Sillis on tapahtumatoimikunnan, eli biletiimin, järjestämä rento kokopäivän tapahtuma, missä on aika pukeutua teeman mukaisesti haalareita unohtamatta. Tapahtuma sijaitsee paikassa X ja sinne lähdetään yhteisellä bussikuljetuksella. Silliksellä päästään nauttimaan ilmaisesta ruuasta sekä juomasta open bar -tyyliin, jotta palaudutaan mahdollisimman nopeasti vuosijuhlien huumasta. Näiden ohella silliksen perinteikkääseen ohjelmaan kuuluu saunomista, paljussa kellumista, pomppulinnassa nautiskelua, dj:n soittaman musiikin tahtiin fiilistelyä ja muuta mahtavaa toimintaa, mitä biletiimi on saanut järjestettyä.

Vuosijuhlat

Perinteisesti huhtikuussa järjestettävät vuosijuhlat ovat lukuvuoden tapahtumien kruununjalokivi. Vuosijuhlaviikon ohjelma kulminoituu itse iltajuhlaan, jossa juhlistetaan ainejärjestömme täyttämiä vuosia arvokkaasti juhlaetiketin mukaan.

Vuosijuhlat koostuvat cocktailtilaisuudesta, iltajuhlasta, iltajuhlien jatkoista sekä silliaamiaisesta eli silliksestä. Cocktail-tilaisuudessa vuosijuhlien kutsuvieraat osoittavat tervehdyksensä Porin Kylterit ry:n hallitukselle. Iltajuhlaa siirrytään viettämään perinteiseen tapaan Yyterin Virkistyshotelliin, jossa ilta jatkuu puheilla ja tervehdyksillä, lauluilla, kolmen ruokalajin illallisella sekä tunnustusten jakamisella ansioituneille PorKyläisille. Iltajuhlasta nautitaan live-musiikin ja tanssin kera aina aamuun asti. Silliaamiaiselle eli tuttavallisemmin sillikselle suunnataan vuosijuhlista seuraavana päivänä.

Vuosijuhlien pukeutumisetiketti

Ainejärjestöjen nauhat ja kunniamerkit

  • miehet kantavat nauhaa oikealta olkapäältä vasempaan kylkeen
  • frakin kanssa liivin ja paidan välissä, ja sen tulee kulkea helmiäisnappien välistä
  • tumman puvun kanssa nauha kannetaan solmion päällä ja takin alla
  • naiset kantavat nauhaa vasemmalta rinnan kohdalla kauniisti taiteltuna ruusukkeena
  • mikäli kannat useampaa nauhaa, ylimpänä pidetään sitä, jonka tilaisuudessa ollaan
  • nauhat kannattaa kiinnittää nurjalta puolelta teipillä toisiinsa, jotta ne pysyvät illan aikana paikallaan
  • mikäli mies kantaa kunniamerkkiä, ei tällöin käytetä taskuliinaa
  • kalvosinnapit ovat juhlavat ja ainoat frakin kanssa vapaasti valittavat osat

Naiset

  • Iltapuku
    • virallisesti miehen pukeutuminen määrittää naisen käyttämän puvun: frakkia vastaa avonainen ja erittäin juhlava juhlapuku, ja tummaa pukua taas kapealinjaisempi ja umpinaisempi iltapuku
    • täysipitkä, nilkat peittävä helma
    • mikäli puku ei peitä olkapäitä, tulee hartiahuivia käyttää olkapäiden peittona siihen asti, että emäntä riisuu hartiahuivinsa
  • Hiukset
    • Pitkät hiukset on tapana laittaa kiinni, mutta tyyli on vapaa
    • Hiukset, joiden pituus ei riitä kampauksen loihtimiseen, voi luonnollisesti jättää auki.
  • Iltalaukku
    • siro ja hihnaton
    • asuun sopiva, mielellään samaa väriä / materiaalia kuin kengät
    • pidetään sylissä tai selän takana pöydän ääressä istuttaessa, tanssiessa laukku jätetään pöytään
  • Kengät

    umpikärkiset

  • Hansikkaat
    • vapaavalintaiset
    • mahdolliset sormukset jätetään hansikkaiden alle ja korukello sekä rannekorut päälle
    • hansikkaat riisutaan ruokailun ajaksi ja laitetaan tuolin selkänojalle

Miehet

  • Frakki tai tumma puku
    • akateemisiin juhliin frakki suositeltavampi
    • tumman puvun oltava musta, tummansininen tai -harmaa (yksivärinen)
    • puku voi olla yksi- tai kaksirivinen; yksirivisen puvun kanssa muista jättää alin nappi auki, jolloin istuminen helpottuu
    • jos käytät puvun kanssa liiviä, tulee sen olla samanlaista materiaalia ja samanvärinen kuin itse puku
  • Paita

    valkoinen kauluspaita (ei koristenappeja, kuviointeja tai erikoisia kauluksia)

  • Solmuke / solmio
    • puvun kanssa hillitty solmio tai solmuke (hopeanharmaa/musta)
    • frakin solmuke ja taskuliina oltava valkoiset, taskuliina taitellaan ohueksi viiruksi
  • Jalkineet
    • mustat, ohutpohjaiset kiiltonahka- tai nahkakengät
    • kenkien kanssa tummat sukat, nilkat eivät saisi vilkkua istuttaessa
  • Kello
    • frakin kanssa ainoa sallittu kello on taskukello (säilytys housujen vasemmassa taskussa)
    • puvun kanssa kellon oltava hillitty ja siro pukukello (ranneke nahkaa/jalometallia)

Jäsenedut

Porin Kyltereiden jäsenenä olet myös Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry:n jäsen. Ulottuvillasi on huima määrä etuja, huikeaa yhteisöllisyyttä ja opiskelijan edunvalvontaa unohtamatta!

Katso edut

Hyvinvointi ja mielenterveys

Opiskelijoiden sosiaaliasioista ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeä osa PorKyn toimintaa. Sosiaali- ja koulutuspolitiikalla huolehditaan opiskelijoiden jaksamisesta ja viihtyvyydestä yliopistolla ja opiskelijatapahtumissa. Sosiaaliasioita, kuten liikunta-ja terveyspalveluita, hoidetaan yhteistyössä muiden ainejärjestöjen ja Pointer ry:n kanssa. Sopo järjestää opiskelijoille alkoholittomia tapahtumia, kuten kulttuuri ja liikuntatapahtumia, joilla pyritään keventämään opiskelijoiden arkea. Opiskelijoille järjestetään viikoittain yliopistokeskuksella kahvihetki, jossa on tarjolla kahvia ja leivonnaisia ilmaiseksi. Lisäksi kuukausittain järjestetään opiskelijoiden toivomia lajikokeiluita. Lajikokeilut maksavat pienen osallistumismaksun verran ja hinnat pyritään pitämään edullisina, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua niihin.



Sosiaalipoliittinen vastaava pitää huolen yhdenvertaisuuden toteutumisesta ja pyrkii edistämään toiminnallaan yhdenvertaista ilmapiiriä sekä puuttuu tarvittaessa häirintätilanteisiin. Porin Kylterit on sitounut noudattamaan TYY:n yhdenvertaisuusohjelmaa, ja tämä huomioidaan jokaista tapahtumaa järjestettäessä.


Koulutuspoliittinen vastaava huolehtii opiskelijoiden opintoasioihin liittyvästä edunvalvonnasta ja yhdenvertaisuudesta. Kopo edustaa PorKyä erilaisissa opintoihin liittyvissä työryhmissä, kuten toiminnanohjausryhmässä, opetustaitotoimikunnassa sekä koulutuksenkehittämistoimikunnassa. Siellä kopo pyrkii tuomaan opiskelijoiden ääntä kuuluviin, jotta kaikilla opiskelijoilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kehittää itseään ja osaamistaan opinnoissaan, parhaalla mahdollisella tavalla. Jokaisella pääaineella on myös oppiainevastaavat, ja kopoon sekä oppiainevastaaviin voikin olla matalalla kynnyksellä yhteydessä mihin tahansa opintoasioihin ja mahdollisiin ongelmakohtiin liittyen. Takaamalla opintojen sujuvuuden kopo edesauttaa opiskelijoiden jaksamista ja hyvinvointia.


Kannustammekin opiskelijoita olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä sopoon ja kopoon hyvinvointiin ja opintoihin liittyvissä asioissa! Teemme myös säännöllisesti kyselyitä näihin aiheisiin liittyen, ja aktiivisesti niihin vastaamalla saa tehokkaasti äänensä kuuluviin yksikkömme eri työryhmissä ja opetushenkilökunnan keskuudessa.

Turvallisen tilan periaatteet

Muista pitää huoli itsestäsi ja porukastasi. Hauskaa saa ja pitääkin olla!

Anna tilaa. Huolehdi, että kaikki tulevat keskustelussa kuulluksi ja pääsevät osalliseksi.

Hyväksy se, että kaikki eivät halua olla yhtä paljon äänessä tai esillä, ja että osallistumistapoja on monia.

Kohtele toisia, niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Kaikki opiskelijat ovat saman arvoisia opiskelusuuntauksesta ja vuosiluokasta huolimatta.

Huomioi, että jokainen meistä on yksilö ja eroaa joskus paljonkin esimerkiksi henkilökohtaisten rajojen suhteen. Älä yleistä omia mieltymyksiäsi.

Kunnoioita muita, huomioi yhteisön moninaisuus ja arvosta yksilöiden erilaisuutta.

Vältä oletusten tekemistä toisista, koska et voi tietää muiden kokemuksia, ajatuksia, elämäntilannetta etkä itsemääriteltyä identiteettiä. Koska useimmiten kuitenkin teemme oletuksia toisista, yritetään tiedostaa omat oletuksemme.

Älä käytä hyökkääviä puheenvuoroja tai eleitä toisia ihmisiä kohtaan, ei paikalla olevia eikä tilaisuudesta poissaolevia kohtaan.

Kuuntele ja kunnioita muita sekä tiedosta omat olettamuksesi

Ole avoin ja kuuntele, kunnioita toista ihmisenä yli omien ennakkoluulojesi.

Älä kyseenalaista tai tuomitse toisen erilaisuutta. Vaadi kunnioitusta myös itsellesi.

Tunnista ja tunnusta omat etuoikeutesi.

Etuoikeudella tarkoitetaan etuja, joita tietyillä sosiaalisilla ryhmillä on ja jotka suojaavat syrjinnältä tietyissä tilanteissa ja asioissa. Yhteiskunnassa ne määritellään suhteessa identiteettiin, esimerkiksi ihonväri, sosioekonominen tausta, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen, kieli, terveydentila ja uskonto.

Et voi tietää toisen identiteettiä olettamalla.

Älä oleta toisen identiteetistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muusta vastaavasta ominaisuudesta.

Älä vähättele toisen kokemusta tai yleistä omaa kokemustasi muita koskevaksi.

Kunnioita muiden fyysistä ja henkistä koskemattomuutta sekä heidän itselleen asettamia rajoja.

Älä häiritse ketään sanallisesti, koskemalla tai tuijottamalla. Ei tarkoittaa ei.

Lopeta tai muuta käytöstäsi jos toinen sitä pyytää. Se mikä tuntuu sinusta hyvältä, ei välttämättä toisen mielestä tunnu samalta. Pyri tulkitsemaan tilannetta ja toista osapuolta. Varmin toimintatapa on kysyä, kuunnella ja kunnioittaa.

Asiattomasta kohtelusta saa antaa asiallista ja rakentavaa palautetta.

Jos joku antaa sinulle palautetta toiminnastasi, kuuntele palautteen antajaa. Suhtaudu avoimesti saamaasi palautteeseen ja pyri huomioimaan palaute jatkossa.

Muista myös välivesi!

Kaikki saavat itse päättää alkoholin käytöstään.

Älä painosta muita juomaan ja kunnioita jokaisen päätöstä alkoholin käytöstä.

Muista että olet vastuussa omasta käytöksestäsi myös alkoholin vaikutuksen alaisena.

Muista omat rajasi juomisen suhteen. Hauskaa voi myös olla ilman alkoholia.

Toimintaohjeet

Jos kaipaat ongelmatilanteisiin apua tai tukea, älä epäröi pyytää sitä.

Esimerkiksi Mielen päällä -tukiopiskelijaan tai häirintäyhdyshenkilöön voit ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä ja keskustella luottamuksellisesti kokemuksistasi sekä miettiä ratkaisuvaihtoehtoja pulmallisiin tilanteisiin. Tukiopiskelijaa voit myös aina pyytää mukaasi tapahtumiin. Tukiopiskelijat ovat saaneet koulutusta ja kattavat tukimateriaalit, joten he osaavat tarvittaessa ohjata sopivan ammattituen piiriin.

Yksilölle tai toimijalle voidaan antaa suullinen tai kirjallinen varoitus, jolloin yksilö tai toimija saa mahdollisuuden korjata toimintaansa.

Tapahtuman järjestäjällä on oikeus poistaa yksilö tai toimija tapahtumasta häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Yksilölle tai toimijalle voidaan myös asettaa määräaikainen tai pysyvä rajoitus tapahtumiin osallistumiselle, jos useamman varoituksen jälkeen käytökseen ei tapahdu muutosta.

Vakavissa tapauksissa sovelletaan yhdistyslakia sekä ainejärjestöjen omia sääntöjä tapauskohtaisesti.

Viranomaistoimia vaativat asiat ohjataan viranomaisten käsittelyyn.

Lisätietoja ja yhteystiedot

Pointer ry

Häirintäyhdyshenkilöt ja hyvinvointi:

Löydät tietoa häirintäyhdyshenkilöistä ja muista hyvinvointiin liittyvistä asioista Pointerin nettisivuilta

Ota yhteyttä hallituksiin missä asiassa tahansa! He ovat täällä meitä kaikkia varten.

Share by: