Onnea uusi pupu!

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikköön hakijoita oli tänä vuonna huikeat 1863, joista noin 5% tulivat hyväksytyksi ja sinä olet yksi heistä. Voit onnitella itseäsi tekemästä suuresta työmäärästä, jonka olet tehnyt päästäksesi yliopistoon, varsinkin opiskelemaan haluttua kauppatieteiden tutkintoa. Tulit hyväksytyksi sitten todistusvalinnalla tai tekemällä ensikertaa pidettävän kaksiosaisen pääsykokeen, olet paikkasi ansainnut. Ottaessasi juuri tämän opiskelupaikan vastaan varmistit, että tulevaisuudessa saat kantaa ekonomin arvonimeä. Matkalla tähän tulet kuitenkin kokemaan unohtumia hetkiä yhdessä lukuisten uusien ystävien kanssa.

Olin muutama vuosi sitten samassa tilanteessa kuin sinä olet juuri nyt. Tiedostin, että tulen pian muuttamaan uuteen kaupunkiin ja aloittamaan uuden vaiheen elämässäni. Minua jännitti, en tiennyt mitään yliopistosta ja en ollut edes varma pidänkö uudesta kaupungista. Olin erittäin ennakkoluuloinen, mutta toisaalta odottavainen. Uskon, että olet myös kokenut jonkun yllämainitsemistani asioista. Voin kokemuksella sanoa itseni ja usean muun opiskelijan puolesta, että tämänlaiset ajatukset ovat turhia. Opinnot ovat miellyttäviä, opiskelijaelämä on mahtavaa, uusista saamista ystävistä on tullut korvaamaton tukiverkosto, vieraasta kaupungista on tullut koti ja PorKystä on tullut perhe. Tarinan opetuksena on siis se, että heittäytymällä kaikkeen ennakkoluulottomasti mukaan heti alusta lähtien, tulet kokemaan unohtumattoman opiskeluaja.

Olet ehkä jo törmännyt uusiin vieraisiin sanoihin: pupu ja kylteri. Kun opiskelut syksyllä alkavat olet 1. vuosikurssin opiskelija eli pupu. Kylterillä puolestaan tarkoitetaan kauppatieteiden ylioppilasta, joka sinäkin jo olet. Tulevat opiskeluvuotesi kylterinä ja varsikin ensimmäinen opiskeluvuotesi pupuna tulee olemaan ainutlaatuinen ja unohtumaton. Kauppatieteiden opiskelu yliopistossa kuulostaa varmasti jännittävältä ja vieraalta. Kehotankin ottamaan uuden tilanteen avoimesti vastaan ja lähtemään kaikkeen uuteen mukaan. Me, Porin Kylterit, autamme siitä eteenpäin.

Kaupunkina Pori on opiskelijalle täydellinen. Sanonta ”Pori on Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki” ei ole syntynyt turhasta. Asuminen on halpaa, välimatkat kaikkialle ovat lyhyitä ja opiskelijaetuja on lähes kaikkialla. Tämän lisäksi Porin Yyterin hiekkarannat, viikon kestävät Pori Jazzit ja jääkiekkojoukkue Porin Ässät tekevät kaupungista uniikin. Porissa suoritettu kauppatieteiden tutkinto on myös erittäin arvostettu ja haluttu. Tästä kertonee se, että viimeisen neljän vuoden aikana olemme yli kaksinkertaistaneet hakijamäärämme.

Sinulla on nyt alkamassa elämässä uusi vaihe, jossa kaikki on uutta. Sinulla on kuitenkin tukenasi minut, PorKyn hallitus, tutorit, kanssaopiskelijat, vanhemmat opiskelijat ja tämä pupuopas. Näiden sanojen myötä haluan vielä kerran onnitella sinua saamastasi opiskelijapaikastasi. Nähdään aloitusviikolla!

Niklas Pippola
Puheenjohtaja 2020
Porin Kylterit ry