Etkö saanut kutsua linnanjuhliin? No nyt sinulla on mahdollisuus päästä järjestämään omat, sillä Porkyn ”linnanjuhlat”, vuosijuhlat vuosimallia 2018, etsivät isäntää ja emäntää. Mitä siellä syötäisiin, kuka esiintyy ja kuka istuu kenenkin vieressä? – Osana vujutiimiä pääsee mukaan vuosijuhlien järjestelyyn aina kutsujen ja menun suunnittelusta plaseeraukseen. Mitä vielä odottelet? Ota vinkistä vaari ja hyppää mukaan kokemaan unohtumaton vujukevät eturivistä käsin.

Vujut on yksi parhaimpia – ellei parhain – tapahtuma lukuvuotena. Vuosijuhlien järjestely alkaa jo tammikuussa. Tehtävää ja järjestettävää riittää varsinkin viimeisillä viikoilla, mutta hallitus ja muu vujutiimi ovat suurena tukena ja turvana järjestelyissä. Mitä vielä odottelet? Ota vinkistä vaari ja hyppää mukaan kokemaan unohtumaton vujukevät eturivistä käsin.

Emännöinti on kaiken sen työn ja stressin arvoista. On mahtava tunne, kun viimein koittaa vuosijuhlapäivä, ja koko alkuvuoden urakka palkitaan sinä iltana. Vieraiden palautteet lämmittävät edelleen. Emännän tehtävänä on myös pitää puhe miehille. Sitä itse jännitin todella paljon, mutta näin jälkikäteen voin sanoa, että sitä on turha liikaa jännittää etukäteen.

Isännän hommassa parasta oli, kun näki vieraiden nauttivan vuosijuhlista, sekä tietysti isännän illan kruunaava puhe naisille. Erityisesti puhe on sellainen hetki, jota sitten on hienoa muistella jälkeenpäin.

    Oona Kylänpää & Kari-Pekka Seppänen
    Emäntä & Isäntä 2017

Seret, nuo vuosijuhlien velikullat. Emännän ja isännän rinnalla työskentelevä kaksikko on yksi tärkeä pala onnistunutta vuosijuhlaviikonloppua. Työ alkaa jo tammikuussa juhlien suunnitelulla osallistumalla vuju-palavereihin. Mitään tiettyä roolia sereillä ei ole, vaan suunnitteluun ja ideointiin voi osallistua kaikella mahdollisella tavalla vain mielikuvitus rajana. Oman osallistumisen laajuus on paljolti siis itsestä kiinni.
Juhlapäivänä seremoniamestarien tehtävät alkavat juhlavieraiden vastaanottamisella cocktail-tilaisuudessa, eli tuttavallisemmin kokkareissa. Tässä tilaisuudessa serejen vaativimpiin tehtäviin kuuluu kepin hakkaaminen ja SSHV:n nimen lausuminen, mutta samalla on myös mahdollisuus päästä juhlan makuun huolehtimalla hallituksen saamien lahjapullojen turvallisesta kuljetuksesta.
Tärkeimmät tehtävät seremoniamestareilla alkavat kuitenkin vasta kokkareiden jälkeen iltajuhlilla. Tehtävät sisältävät vuosijuhlien juontamisen ja aikataulussa pysymisestä huolehtimisen. Työ vaatii tilannetajua sekä luonnollisesti esiintymistaitoa. Viime vuosijuhlien Helan går olikin ikimuistoinen esitys kaksikolta Tomas Saariketo ja Julius Kujala.
Parasta seren tehtävissä on kuitenkin se, kun näkee juhlakansan nauttivan vuoden hienoimmasta tapahtumasta. Myös isännän ja emännän auttaminen heidän laajoissa tehtävissään on palkitseva tunne. Kun vuosijuhlat on saatu tyylikkäästi ja kutakuinkin aikataulussa päätökseen, on sereillä tunnetusti miltei velvollisuus skoolata isosti isäntäparin kanssa onnistuneiden juhlien kunniaksi.
Viime vuoden kokemuksen perusteella voimmekin lämpimästi suositella tehtävää kaikille, joilla on pienintäkään kiinnostusta päästä jättämään oma kädenjälki tulevana keväänä 15-vuotiaan Porkyn vuosijuhliin. Kaikkea ei tietenkään tarvitse valmiiksi osata, vaan apuna on seremoniamestareiden päiväkäsky-tiedosto, sekä meiltä saa tietenkin myös kysyä apua tarpeen tullen.

    Julius Kujala & Tomas Saariketo
    Seremoniamestarit 2017