Onnittelut!
 

Oli kyseessä raskas pääsykoepuristus tai kirjaston penkin kulutus ylioppilaskirjoituksia varten, on suuri työmääräsi nyt palkittu. Tänä vuonna Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikköön oli 1611 hakijaa – heistä alle 5% tuli hyväksytyksi ja sinä olet yksi heistä. Moniin muihin aloihin verrattuna, valmistuminen kauppatieteiden maisteriksi ei tule sitomaan sinua vain yhteen ammattiin vaan lukuisiin erilaisiin urapolkuihin. Hyväksyessäsi paikan opinahjossamme varmistit itsellesi tulevaisuudessa ekonomin tittelin, ennen tätä tulet kuitenkin kokemaan ikimuistoisen yliopistouran kauppatieteiden parissa kylterinä.

Kun itse aloitin toissa kesänä lukemaan silloisen puheenjohtajan tervehdystä, en ollenkaan tiennyt mitä odottaa opiskelijaelämältä. Koin pelonsekaista intoa uudesta luvusta elämässä, joka alkaisi pian Porissa. Monen puputoverin tapaan edessä oli muutto uuteen kaupunkiin, josta minulla oli syntyperäisenä stadilaisena lähinnä vain ennakkoluulot. Uskon sinunkin samaistuvan näihin tunteisiin sekä mietteisiin tulevasta syksystä. Vielä aloitusviikkoa edeltävänä viikonloppuna muuttohommien keskellä selasin Pupuopasta läpi ja jännitin, mitä opiskelijaelämä ja sen starttaava aloitusviikko tulevat pitämään sisällään. Silloin päätin, että en stressaa turhaan ja lähden ottamaan opiskeluajasta ilon irti. Omien sekä kanssaopiskelijoiden kokemuksien perusteella voin sanoa, että unohda ylimääräiset jännitykset ja ennakkoluulot, sillä PorKy ja kanssaopiskelijasi tulevat pitämään huolen, että syksysi sekä opiskeluvuotesi tulevat olemaan ikimuistoisia. Tulet muiden pupujen kanssa varmasti huomaavaan, kuinka opinnot ovat miellyttäviä, opiskelijaelämä on mahtavaa, uusista saamista ystävistä on tullut korvaamaton tukiverkosto, vieraasta kaupungista on tullut koti ja PorKystä on tullut perhe. Jos pitäisi antaa sinulle yksi neuvo, voisin tiivistää yllä olevan: heittäydy avoimesti mukaan kaikkeen.

No kuinka monta syytä opiskelijalla on asua Porissa? Satakunta. Kaupunkina Pori on opiskelijalle täydellinen. Sanonta ”Pori on Suomen opiskelijaystävällisin kaupunki” ei ole syntynyt turhasta. Asuminen on halpaa, välimatkat kaikkialle ovat lyhyitä ja opiskelijaetuja on lähes kaikkialla. Tämän lisäksi Porin Yyterin hiekkarannat, viikon kestävät Pori Jazzit ja jääkiekkojoukkue Porin Ässät tekevät kaupungista uniikin. Kylterinä tulet arvostamaan kahta golfkenttää lyhyen matkan päässä, ja kaikista ennakkokäsityksistä huolimatta porilaiset ovat mukavia.

Olet ehkä jo törmännyt uusiin vieraisiin sanoihin kuten pupu ja kylteri. Kun opiskelut syksyllä alkavat olet 1. vuosikurssin opiskelija eli pupu. Kylterillä puolestaan tarkoitetaan kauppatieteiden ylioppilasta, joka sinäkin jo olet. Eteesi tulee vielä monta uutta termiä ja asiaa. Suosittelen tutustumaan Pupuoppaaseen, mutta ei liian vakavasti sillä tästä ei tule tenttiä – kaikki koetaan ajallaan. Tärkeintä sinun on tässä vaiheessa tietää vain se, että tulevat opiskeluvuotesi kylterinä ja varsikin ensimmäinen opiskeluvuotesi pupuna tulee olemaan ainutlaatuinen ja unohtumaton.

Sinulla on nyt alkamassa elämässä uusi vaihe, jossa kaikki on uutta. Sinulla on kuitenkin tukenasi minut, PorKy:n hallitus, tutorit, kanssaopiskelijat, vanhemmat opiskelijat ja tämä Pupuopas. Porin Kyltereiden puolesta tahdon vielä kerran onnitella sinua opiskelupaikastasi sekä toivottaa tervetulleeksi porkyperheeseen.

Nähdään aloitusviikolla!

Anton Venäläinen
Puheenjohtaja 2021
Porin Kylterit ry